Golf Croquet

10262878280?profile=originalDen snabbast växande krocketsporten är Golf Croquet. Golf Croquet är betydligt mindre komplicerat än Association Croquet. Det gör sporten mer lättillgänglig och lockar därför fler deltagare.

Några av fördelarna med Golf Croquet är ett enklare regelverk, kortare matchtid och i princip ingen väntetid alls under ett parti.

Golf Croquet spelas på exakt samma plan med samma typ av utrustning som Association Croquet, men med helt andra regler.

 

 

Regler

Reglerna till Golf Croquet utvecklas fortfarande med jämna mellanrum. Detta pga. att sporten inte är så gammal. Det senaste regelverket godkändes av WCF 2022. Reglerna i pdf-format finns här: Rules 6th Edition.pdf

 

Utrustning

Den typ av utrustning som används i Golf Croquet är helt olik den som används i Svensk Krocket. Det är andra material andra dimensioner och ett annat antal av ingående komponenter.

Det finns ingen i Sverige som tillverkar tävlingsmässig krocketutrustning för GC. Vi som bor i Sverige är hänvisade att beställa på postorder från t.ex. England. Väldigt användbar är Engelska Krocketförbundets webbshop. Men det går också att beställa direkt från de flesta tillverkare. En lista på några av dessa finns här.

Tänk på att Golf Croquet är avsett att spelas på gräsmattor som närmast påminner om en golfgreen i kvalitét. Klotens tyngd och bågarnas dimension kan göra det väldigt svårt att spela med riktig utrustning på en sämre gräsmatta av t.ex. fotbollsplanskvalitét. Det kan vara en bra idé att köpa lite lättare klot för trädgårdsbruk om man ska spela i lite längre gräs. Dessa är också lite billigare och kan passa bra om man inte vill lägga ut för mycket pengar i början.

Det är för övrigt exakt samma utrustning som används i Golf Croquet som i Association Croquet.

 

Internationella mästerskap

World Croquet Federation annordnar regelbundet världsmästerskap i Golf Croquet.

Här är Sverige en regelbunden deltagare. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort de senaste åren dröjer det inte länge tills vi har en svensk världsmästare.


SKF är medlem i Fédération Européenne de Croquet. Det ger oss platser i de europamästerskap som brukar anordnas varje år.

SKF är också full medlem i World Croquet Federation, vilket ger oss möjlighet till att skicka två spelare till individuella VM-tävlingar.


Reportage från tidigare mästerskap och landskamper kan du läsa om här. Är du intresserad av att deltaga i internationella tävlingar är det lämpligt att kontakta förbundskaptenen. Registrerar du ett medlemskap på den här webbsajten blir du också informerad om framtida tävlingar.

 

Mästare

10262810669?profile=originalFörsta gången SKF anordnade ett svenskt mästerskap i Golf Croquet var 2006 i Majorslunden i Borås. Då stod Eje Elebo som slutgiltig segrare. Resultat och bilder från de mästerskap som hållits finns i forumets arkiv-avsnitt.

 

Sedan 2006 har flertalet vinnare korats och dessa finns att se under Medlemmar/Svenska mästare.

Du måste vara medlem i Svenska Krocketförbundet för att lägga till kommentarer!

Gå med Svenska Krocketförbundet

Kommentarer är stängda.