England är världsmästare

England vinner lag-VM i krocket.

Förra veckan spelades den klassiska tävlingen MacRobertsson shield. Det är krocketens motsvarighet till Davis Cup. För första gången någonsin i lag-VM fick alla länder möjlighet att anmäla sig. Det var 17 olika nationer med och tävlade och dessa delades upp i divisioner. Första divisionen är de klassiska MacRob-länderna; England, Nya Zeeland, USA och Australien. Denna division var jämnare i år än den varit de senaste 20 åren, men till slut stod England som segrare efter att ha spelat en mycket jämn matchserie mot Nya Zeeland.

I divison 2a visade det sig att Wales var starkare än de övriga lagen. Många hade nog tippat på Irland, men Walesarna var bättre den här gången.

I division 2b vann Skottland helt enligt plan. De var egentligen inte hotade av de övriga lagen.

Hur gick det då för Sverige? Vi spelade i division 3 och tyckte väl på förhand att vi borde kunna vinna den divisionen. Vi spelade mot fyra andra länder och varje sådant möte bestod av två dubbelmatcher och 8 singelmatcher. Det gick bra mot Norge, Belgien och Tyskland. Men tyvärr fick vi bara till oavgjort mot Tjeckien. De två sista matcherna mot Tjeckerna spelades samtidigt. Svenskarna ledde länge bägge matcherna, men mot slutet lyckades tjeckerna vända och vinna bägge dessa matcher med +2 på tid. Mycket olyckligt och väldigt frustrerande. Det innebar att divisionen skulle avgöras av totala antalet matcher då både Sverige och Tjeckien hade samma poäng. Inför sista dagen ledde tjeckerna med tre matcher, men vi hade lite lättare motstånd. Det kunde alltså bli väldigt jämt. Sverige lyckades vinna 9 av sina 10 matcher sista dagen, men det räckte inte då även Tjeckerna fick dessa siffror. Det som avgjorde var alltså att vi lyckades lite sämre mot Belgien och Tyskland och fick totalt ihop 30 matchvinster av 40 jämfört med tjeckernas 33 matchvinster.

Sverige blev alltså till slut tvåa i division tre. Vi hade hoppats på ett bättre resultat, men det kunde också gått mycket sämre. Eftersom detta var första gången ett komplett lag-VM arrangerades skall nu formerna för tävlingen utvärderas. Eventuellt kommer divisionsstrukturen att uppdateras. Totalt var detta en framgång för WCF och krocketsporten. 17 deltagande nationer som samtliga var mycket positiva till tävlingen är ett bra resultat. Nästa gång lag-VM i AC spelas är i februari 2014. Vi har några år på oss att förbättra vårt spel, nästa gång kommer vi att lyckas bättre.

Resultaten i de olika divisionerna:

Division 1
PositionCountryTestsMatches
1Great Britain337
2New Zealand239
3USA128
4Australia022

Division 2a
PositionCountryTestsMatches
1Wales211
2South Africa210
3Jersey19
4Ireland17

Division 2b
PositionCountryTestsMatches
1Scotland317
2Canada1.58
3Spain1.510
4Japan01

Division 3
PositionCountryTestsMatches
1Czech Republic3.533
2Sweden3.530
3Germany1.515
4Belgium115
5Norway0.57