Svenska Krocketförbundet

Krocket spelas med klubba och klot

Golf Croquet

Den snabbast växande krocketsporten är Golf Croquet. Det är en relativt ny tävlingsgren som snabbt blivit populär.


Golf Croquet är betydligt mindre komplicerat än Association Croquet. Det gör sporten mer lättillgänglig och lockar därför fler deltagare. Några av fördelarna med Golf Croquet är ett enklare regelverk, kortare matchtid och i princip ingen väntetid alls under ett parti.


Golf Croquet spelas på exakt samma plan med samma typ av utrustning som Association Croquet, men med helt andra regler.

Regler

Reglerna till Golf Croquet utvecklas fortfarande med jämna mellanrum. Detta pga. att sporten inte är så gammal. Det senaste regelverket togs fram av WCF under våren 2007. Från och med 2008 kommer detta att tillämpas i de flesta länder. Reglerna i pdf-format finns här: WCFRulesofGolfCroquet2007.pdf.

Sammanfattning av reglerna, rankinglistor och mycket annat hittar du på engelska krocketförbundets webbsajt.

Utrustning

Den typ av utrustning som används i Golf Croquet är helt olik den som används i Svensk Krocket. Det är andra material andra dimensioner och ett annat antal av ingående komponenter.

Det finns ingen i Sverige som säljer tävlingsmässig krocketutrustning för GC. Vi som bor i Sverige är hänvisade att beställa på postorder från t.ex. England. Väldigt användbar är den webbshop som Engelska Krocketförbundet har. Men det går också att beställa direkt från de flesta tillverkare. En lista på några av dessa finns här.

Tänk på att Golf Croquet är avsett att spelas på gräsmattor som närmast påminner om en golfgreen i kvalitét. Klotens tyngd och bågarnas dimension kan göra det väldigt svårt att spela med riktig utrustning på en sämre gräsmatta av t.ex. fotbollsplanskvalitét.

Det är för övrigt exakt samma utrustning som används i Golf Croquet som i Association Croquet.

Internationella mästerskap

World Croquet Federation annordnar regelbundet världsmästerskap i Golf Croquet. Sverige brukar deltaga i dessa. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort de senaste åren dröjer det inte länge tills vi har en svensk världsmästare.
SKF är också medlem i Fédération Européenne de Croquet. Det ger oss platser i de europamästerskap som brukar anordnas varje år.
Reportage från tidigare mästerskap och landskamper kan du läsa om här. Är du intresserad av att deltaga i internationella tävlingar är det lämpligt att kontakta förbundskaptenen. Registrerar du ett medlemskap på den här webbsajten blir du också informerad om framtida tävlingar..

Mästare

Första gången SKF anordnade ett svenskt mästerskap i Golf Croquet var 2006 i majorslunden i Borås. Då stod Eje Elebo som slutgiltig segrare. Resultat och bilder från de mästerskap som hållits finns i forumets arkiv-avsnitt.

© 2020   Created by Simon Carlsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor