Svenska Krocketförbundet

Krocket spelas med klubba och klot

Association Croquet

Den erkänt mest krävande av alla krocketvarianter kallas för Association Croquet (förkortas AC) och har sitt ursprung i England. Den utvecklades i början av 1900-talet, efter det att äldre versioner redan spridits runt om i världen. Det är därför ganska stora skillnader mellan AC och klassisk svensk trädgårdskrocket.

Association Croquet är medvetet utformad så att världens allra främsta spelare skall få en rejäl utmaning. Men det är en precis lika intressant sport på vilken nivå man än spelar.

Signifikativt för Association Croquet är planens lite trubbigare form med enbart en pinne centralt placerad. Runt denna står 6 stycken bågar i ett symmetriskt mönster.

Regler

Reglerna till Association Croquet är långa och svårlästa. Det finns ingen svensk översättning av regelverket utan vi får hålla till godo med det engelska språket. Reglerna finns i sin helhet på engelska krocketförbundets webbsajt.
Direktlänk till reglerna.
En förenklad introduktion.

Sverige har för närvarande två spelare som genomgått domarutbildning och är domare på nivå 3. Vilket innebär att de har kompetens för att döma tävlingar i Sverige. Vi hoppas att det blir fler spelare varje år som tar domarexamen.

Utrustning

Den typ av utrustning som används i Association Croquet är helt olik den som används i Svensk Krocket. Det är andra material andra dimensioner och ett annat antal av ingående komponenter.

Det finns ingen i Sverige som säljer tävlingsmässig krocketutrustning för AC. Vi som bor i Sverige är hänvisade att beställa på postorder från t.ex. England. Väldigt användbar är den webbshop som Engelska Krocketförbundet har. Men det går också att beställa direkt från de flesta tillverkare. En lista på några av dessa finns på sidan om utrustning.

Tänk på att engelsk krocket är avsett att spelas på gräsmattor som närmast påminner om en golfgreen i kvalitét. Klotens tyngd och bågarnas dimension kan göra det väldigt svårt att spela med riktig utrustning på en sämre gräsmatta av t.ex. fotbollsplanskvalitét.

Internationella mästerskap

World Croquet Federation annordnar regelbundet världsmästerskap i Association Croquet. Sverige brukar deltaga i dessa. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort de senaste åren dröjer det inte länge tills vi har en svensk världsmästare.
SKF är också medlem i Fédération Européenne de Croquet. Det ger oss platser i de europamästerskap som brukar anordnas varje år.
Reportage från tidigare mästerskap och landskamper kan du läsa om här. Är du intresserad av att deltaga i internationella tävlingar är det lämpligt att kontakta förbundskaptenen. Registrerar du ett medlemskap på den här webbsajten blir du också informerad om framtida tävlingar.

Mästare

Första gången SKF anordnade ett svenskt mästerskap i Association Croquet var 1999 i trädgårdsföreningen i göteborg. Då stod Thomas C Ericsson och Mikael Agebjörn som segrare. Resultat och bilder från de mästerskap som tidigare hållits finns i forumets arkiv-avsnitt.

Böcker

Engelska krocketförbundet säljer ett antal böcker om Association Croquet. De flesta av dessa är recencerade av Simon Carlsson. Läs om böckerna i forumet.

© 2020   Created by Simon Carlsson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor