EM i GC 2014

Ännu ett europamästerskap i GC har spelats i England. Detta numera årligen återkommande evenemang lockar allt starkare startfält för varje år. Statusen på tävlingen höjs och det blir allt svårare att vinna matcher. Till årets tävling var det fem spelare från Sverige som deltog. Tävlingsarenan var Surbiton croquet club. En fantastiskt fin klubb som ligger i sydvästra London.


Det blev precis som väntat en tävling med många fina prestationer. Tidigare år har ett fåtal spelare dominerat, men i år fanns det många som på allvar hade en chans att vinna. Som väntat var en av tävlingens favoriter, Jonatan Andersson, med i finalen. På vägen dit hade han slagit ut Peter Balchin, Nicholas Archer och Simon Carlsson.


Det var många som hade förväntat sig att regerande mästaren Stephen Mulliner skulle vara i final i år igen. Men han blev utslagen i kvartsfinalen av Rachel Rowe. Sedan besegrade Rachel Roar Michalsen i den andra semifinalen och det blev alltså en final mellan en svensk och en engelsk spelare. Det blev en jämn och spännande final som till slut vanns av Rachel. Jonatan blev återigen två i EM, samma placering han fick senast han var med år 2009.


Göran Norberg tog sig vidare till slutspel i sin första EM-tävling och slutade så småningom tolva. Sammanfattningsvis gjorde de svenska spelarna en stabil insats. Placeringarna 2, 4 och 12 i tävlingen med 32 väldigt duktiga deltagare är ett mer än godkänt resultat. Joakim och Molle lyckades inte riktigt få till sitt bästa spel under gruppspelet, men de plockade många segrar i plateslutspelet. Dock lyckades Normunds Zelkans vinna platen i år igen.

 

Samtliga resultat och finalkommentarer finns på http://www.croquetscores.com/2014/gc/european-championship

 

Mer information finns här: http://croquet.org.uk/?p=news/newsdb.asp&NewsID=4903