Hej, är ny här på forumet och detta blir mitt första inlägg.

Jag har spelat mycket krocket hemma i trädgården på fritiden i många år, men vill nu ta mitt krocketspel till "the next level". Har läst reglerna noggrant som finns här på sajten och det är efter dessa jag spelar. Tänkte inom kort beställa tävlingsutrustning från Jan-Åke i Kalmar, och undrar lite vad som är de största skillnaderna mellan klubbor med fyrkantiga- respektive rundade klubbhuvuden?

Därutöver skulle jag uppskatta lite tips för någon som mig som har spelat mycket krocket, men vill börja spela lite mer seriöst, vilka är de första stegen på vägen? Det är svensk krocket jag spelar, men har förstått att engelsk krocket är mer utbredd världen över, men hur är det i Sverige?


MVH

Visningar: 1231

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Skillnaden mellan en rund och en fyrkantig klubba är nog mest att den fyrkantiga blir lite tyngre. 

Den största skillnaden mellan att spela på lek hemma och att tävla är nog taktiken. När man spelar på lek försöker man ofta förstöra för motståndarna genom att slå bort deras klot, medan man i tävlingssammanhang istället försöker använda motståndarkloten för att bygga "breaks". Dvs. ta flera bågar (kanske hela varvet) i samma tur. Det gör man genom att när man croquerar ett klot (slår iväg det) se till att det hamnar på ett ställe där du har nytta av det för att göra nästa båge.

Detta innebär också att man behöver lära sig nya typer av slag, där de två kloten i croqueringen åker iväg med varierande vinkel och längd.

Av de som spelar på tävlingsnivå i Sverige så spelar de flesta såväl engelsk krocket (association croquet) och Golf croquet som svensk krocket. På grund av möjligheterna att åka och tävla utomlands och att det ger ett mer utmanande spel är AC och GC dock det många fokuserar mest på att träna . Golf Croquet är en väldigt enkel gren att lära sig och passar bra att spela även för nybörjare och yngre barn, problemet är att det bör spelas annan utrustning än svensk krocket.

Tack för de utförliga svaren! Så om jag förstår saken rätt är det mest en smaksak med runda vs. fyrkantiga klubbhuvuden? Har aldrig testat med fyrkantiga så känner mig nog mer hemma med rundade.

Ni som spelar "på riktigt" spelar ni med er klubb regelbundet eller är det individuell träning som gäller? Hur utspridda är krocketklubbarna i Sverige? Jag bor delvis i Göteborg, delvis i Skåne, och det hade varit roligt och lärorikt tror jag att komma och kolla på en tävling någon gång.

MVH

Det är mig veterligen inga större skillnader på en rund och en fyrkantig klubba, den fyrkantiga blir lite tyngre, vilket kanske kan påverka spelet marginellt, men det är nog inte någon generell fördel. Den mest markanta skillnaden är nog att en fyrkantig klubba står kvar om du ställer den ifrån dig i gräset. Gå på känsla, eller prova båda sorterna om du tänkt köpa flera.

Tyvärr är möjligheterna att träna väldigt dålig på grund av att vi inte har tillgång till bra gräsmattor och att krocketspelarna är få och utspridda. Regelbunden träning i föreningar förekommer mig veterligen bara i Borås och Frödinge, annars håller vi oss i form genom att spela tävlingar, vilket också är svårt att göra när vi inte har bra gräsmattor. Boråsarna tränar vanligen på onsdagar Se annat inlägg.

Själv är jag nog en av dem som tränar oftast, då tillsammas med pappa i trädgården hemma i småland, här i Göteborg har jag precis köpt lite nålfiltsmatta och lagt på golvet hemma, men det var nog mer ett roligt experiment än en möjlighet till seriös träning.

RSS

SM Resultat 2021

SM i Association Croquet 2021

1. Lewis Palmer

2. Joi Elebo

3. Eje Elebo

SM i Golf Croquet 2021

1. Joi Elebo

2. Lewis Palmer

3. Mattias Vainio

Plate. Anton Kamne

SM i Svensk Krocket dubbel 2021

1. Mikael Agebjörn / Thomas C Ericsson

2. Joi Elebo / Eje Elebo

3. Anton Kamne / Björn Kamne

SM i Svensk Krocket enklots singel 2021

1. Mikael Agebjörn

2. Joi Elebo 

3. Tim Öhrberg

SM i Svensk Krocket tvåklotssingel 2021

1. Thomas C Ericsson

2. Joi Elebo 

3. Mikael Agebjörn

SM i Golf Croquet dubbel, 2021

1. Ivar Rasmussen & Jörgen Larsson

2. Joi Elebo & Daniel Larsson

3. Mattias Vainio & Anders Elfström

© 2021   Created by Joi Elebo.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor